Amikor az illem nemcsak könyvekben létezett - Úrinők és úriemberek a századfordulón 2021. 07. 15.

Amikor az illem nemcsak könyvekben létezett - Úrinők és úriemberek a századfordulón

Akár gazdag, akár szegény családba született egy gyerek, mindenképpen tisztelettudónak kellett lennie. A századforduló a gazdaság, a kultúra és a közélet szempontjából is az egyik legizgalmasabb korszaka volt Magyarország történelmének.

Stílus és divat 2021. 06. 08.

Stílus és divat

A megjelenés mindig üzen, kifejez valamit, kommunikál. A stílus és a divat kapcsolatát, egyediségét megvilágítva Koncz Veronika protokoll- és stílustanácsadó a hétköznapokban is jól alkalmazható, praktikus ismereteket tár a nézők elé.

Netikett 2021. 05. 17.

Netikett

A netikett célja a kulturált légkör megteremtése az internetes kommunikációban, műsorunk arra világít rá, hogyan érhetjük el ezt a mindennapokban.

Vendégség 2021. 05. 14.

Vendégség

A vendéglátás a vendég és a házigazda kapcsolata, ahol a vendéglátó jóindulattal fogadja a vendégeket, gondoskodik arról, hogy jól érezzék magukat, s a vendég is igyekszik illemtudóan viselkedni. A mai műsorban ezeket a szabályokat foglaljuk össze Koncz Veronika protokollszakértő segítségével.

Dress Code 2021. 05. 08.

Dress Code

Az öltözködés a kommunikáció fontos eszköze, hiszen információt közvetít rólunk, a munkánkról, a személyiségünkről, anyagi helyzetünkről. Ha meghívót kapunk, gyakran találkozhatunk a Dress code megjelöléssel. Ma az elnevezések mögötti tartalommal foglalkozunk.

Rendezvények 2021. 05. 07.

Rendezvények

A rendezvények sokszínűségével a hétköznapokban is találkozhatunk. Az illemszabályok ismerete rendkívül fontos lehet egy-egy ilyen alkalmon, hiszen a nem megfelelő megjelenés és viselkedés akár a karrierünkre is befolyással lehet.

Éttermi etikett 2021. 05. 06.

Éttermi etikett

Egy romantikus vacsora, vagy akár egy üzleti ebéd során is számos kérdés merülhet fel mindannyiunkban. Mit mond az etikett az éttermi viselkedésről? Mi az evőeszközök használatának helyes sorrendje? Koncz Veronika protokollszakértő közreműködésével ezeket a kérdéseket tisztázzuk.

Kölcsey TV - Ladies & Gentlemen: Étkezési kultúra 2021. 04. 23.

Kölcsey TV - Ladies & Gentlemen: Étkezési kultúra

A magyar gasztronómia a magyar kultúra egyik kiemelkedő eleme. Konyha kultúránk több mint ezeréves történelmi fejlődés eredménye, amelyre az európai minták hatottak. Bár a 19. század derekáig az úri-, a polgári- és a paraszti rétegek étkezési szokásai és ételei eltértek egymástól, a korszak összességében a magyar táplálkozáskultúra társadalmi kiegyenlítődését eredményezte. Hogy mikor élte a magyar gasztronómia a fénykorát és a mai időkben milyen tulajdonságok jellemzik, a mai adásból kiderül.

Kölcsey TV - Ladies & Gentlemen: Üzleti etikett és protokoll 2021. 04. 16.

Kölcsey TV - Ladies & Gentlemen: Üzleti etikett és protokoll

A mai adás tartalmát leginkább egy japán közmondás fejezi ki: 1000 évnyi hírnév múlhat egy órányi viselkedésen. Ma az üzleti etikett és protokoll szabályait vizsgáljuk, különös tekintettel a személyes és szakmai hitelességre és a jó hírnévre.

Kölcsey TV - Ladies & Gentlemen: Nonverbális kommunikáció 2021. 03. 30.

Kölcsey TV - Ladies & Gentlemen: Nonverbális kommunikáció

Az emberi közlés nem egész 30 %-a történik verbális úton, a többi az arc, szem, fej, kéz, láb, tehát a test által. A nonverbalitás elválaszthatatlan emberi lényünktől, így a kommunikációnktól is. Természetes módon használjuk, gesztikulálunk kezünkkel, mozgatjuk a testünket, kapcsolatot építünk a szemünkkel. A gesztusoknak azonban jelentésük van: részben fiziológiai, tehát testünk működéséből adódóan, részben pedig a társadalmi konszenzusból, a tradíciók konvenciójából következően. Érdemes azonban tudni, mire figyeljünk a nonverbális kommunikáció során.

Kölcsey TV - Ladies & Gentlemen: A polgári társalgás alapjai 2021. 03. 30.

Kölcsey TV - Ladies & Gentlemen: A polgári társalgás alapjai

Minden személyes kapcsolat első eleme a köszönés és a bemutatkozás. A mai műsorban történelmi korokon átívelően azt mutatjuk be, hogyan lehet megfelelő benyomást gyakorolni a találkozások alkalmával és helyesen alkalmazni az illemszabályokat, vagy a tegeződés - magázódás formáit. A műsor második felében a polgári társalgás alapjait járjuk körbe, valamint a kommunikációs tabukról és bakikról is beszélgetünk.

Kölcsey TV - Ladies & Gentlemen: A viselkedési szabályok helyes alkalmazása 2021. 03. 30.

Kölcsey TV - Ladies & Gentlemen: A viselkedési szabályok helyes alkalmazása

Az illemtudás, mint az erkölcsi felfogás egyik megnyilvánulása ma is bizonyos szabályok elismerését és megtartását kívánja. Koncz Veronika protokoll szakértő meggyőződése, hogy az önazonos stílus és a klasszikus viselkedési szabályok alkalmazása nemesebbé teszi a mindennapjainkat és saját magunk számára is örömöt okoz.